Gândul acestei seri este legat de identitate, de cine sunt eu și ce ma face pe mine să fiu eu. General vorbind, nu numai pe mine – mă.

Vorbeam zilele trecute cu o prietenă despre multitudinea de indivizi care sunt gata, hop-țop, să te pună pe cale, să îți arate care este corecta ta identitate și să îți explice ce anume ai de făcut cu ea. Și dilema noastră apărea după ce realizam că din ce în ce mai multă lume e cam…hai să o zicem abrupt, rătăcită fată de sinele autentic. Și atunci buba unde este? Astea sunt vremurile, astea sunt rezultatelor informațiilor pe care le primim, asta e concluzia unei ghidări realizate de oameni care mai degrabă ar fi indicat să vândă savarine într-o cofetărie cochetă (  aleg totuși să ne vândă gogoși…și ni le vând și scump…)?

Eu sunt una dintre victimele acestui nesfârșit miraj al pseudo-autocunoașterii…yuhu! Fără a detalia experiențele ce păreau de-a dreptul bombastice în rezolvarea problemelor mele cu sinele…pot să vă spun că resursele pe care le-am consumat în a afla ce e cu mine pe pâmăntul acesta sunt deja greu “numărabile”. Am investit timp, energie, dedicare și muuuulți bani în a descoperi straturile (nesfârșite) ale propriei personalități și singura concluzie la care am ajuns este că nu există nici o scoală, nici un sistem, nici un trainer sau new age guru care să știe cu profunzime cine ești tu sau ce e de făcut cu amprenta ta unică în această lume. DA, există tehnici, există credințe, există oameni care alocă timp și atenție pentru a ghida evoluția celuilalt, însă nemărginirea noastră, a fiecăruia dintre noi, este greu de cuprins în cuvinte, hărți, profile, imagini etc. Poți afla mai multe despre talentele tale, tendințele tale sau slăbiciunile tale în moduri dintre cele mai variate…dar, de câte ori…conectați fiind la propria persoană nu realizăm deja aceste lucruri?

Nu dezbat aici tema aceasta pentru a scoate în evidență numai laturile întunecate ale “serviciilor” de autocunoaștere. Chiar deloc. Eu voi continua să particip la cursuri care îmi vor mai scoate la iveală nu știu ce strat ascuns al sinelui sau îmi vor oferi o nouă perspectivă asupra astrogramei mele. Pentru că îmi place să aflu. Îmi place să compar, să culeg informații și să le aplic, pe rând, în propriul parcurs. Dar cred că este important să discernem între interesul pentru un subiect, o tehnică, o viziune și ce este sau nu este parte a identității noastre.

Invitația mea este de a investi mai multă energie în a ne asculta și a ne cunoaște. Cred că reacțiile noastre, corpul nostru, emoțiile noastre pot să ne ofere indicii importante legate de cine suntem noi. Da, identitatea poate fi dezvoltată, rafinată, școlită…multe tehnici din cele populare acum ne sprijină acest parcurs, ar fi bine însă ca ele să nu ne dicteze cine suntem, ci pur și simplu să faciliteze scoaterea la lumină a unor adevăruri pe care deja le știm despre noi.

Așadar, pentru că tot avem o săptămână arămie și caldă de toamnă, vă recomand să ne “aerisim” mintea puțin și să stăm de vorbă cu noi-ul din noi…natura spectaculos colorată nu poate decât să ne sprijine în acest demers.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *