Există un test de personalitate foarte fain, bazat pe cercetările făcute de Carl Jung, Katharine Briggs și Isabel Myers, despre care mulți dintre voi știți. Dacă nu știți, vă invit să vă descoperiți tipul de personalitate răspunzând la întrebările formulate aici în română sau aici în engleză
În articolul de astăzi voi scrie despre tipologia mea, cu speranța că le va fi de folos și celor care au același tip de profil sau care își doresc să își înțeleagă apropiații mai bine.
Eu sunt ENFP, adică Extrovertită, Intuitivă, Afectivă și Perceptivă. Nu voi detalia termeni greoi în postarea de față, dar vă invit să aflați mai multe despre tipologiile MBTI, veți descoperi informații tare interesante.


ENFP-ul este “compus” următoarele aspecte teoretice importante:
1. intuiție și gândire extrovertă – se încarcă cu energie din explorarea ideilor noi și îi place să jongleze cu posibilitățile viitorului. Vede rapid oportunitățile și îi plac provocările. Are o gândire practică, rapidă, știe să își prezinte clar și organizat ideile și îi plac dezbaterile.
2. mod introvertit de a analiza sentimentele, de a înțelege afectivitatea și de a percepe simțurile – de aici și marele paradox…ENFP este cel mai introvertit dintre…extrovertiți. Mod analitic și profund de a înțelege cum funcționează oamenii, dorința de a descoperi adevărul, pasiunea pentru autenticitate, nevoie de a petrece timp de calitate cu sine, orientarea spre detaliu și spre a înțelege trecutul pentru un viitor mai bun, stare interioară de rebeliune.
3. idealism vizionar, componentă comună pentru toți cei care au combinația NF la mijlocul celor 4 litere ale tipologiei. Pentru ei creativitatea, libertatea de exprimare și entuziasmul de a “vedea” viitorul sunt vitale.

Ce înseamnă pentru mine combinația asta de litere și ce m-a ajutat să înțeleg?

  • În primul rând, mi-am înțeles mai bine dualitatea – ba eram un bulgăre de energie și un magnet pentru oameni, ba o persoană melancolică și retrasă. Am înțeles că această îmbinare este comună pentru ENFP și că setea noastră de experiențe, informații, intrarea în medii noi are sens mai ales dacă o îmbinăm cu momente de profunzime, de retragere și de conectare cu ceea ce este autentic pentru noi.
  • Mi-am descoperit temele încă vii ale copilăriei și am acceptat, cu drag, că unele trăsături NU se schimbă. Curiozitatea, energia, independența au existat atunci, există și acum. Dorința de a face parte dintr-un grup simultan cu dorința de a-mi păstra și exprima individualitatea.
  • Am reușit să îmi schițez mai detaliat rolul pe pământ și să mulțumesc, cu recunoștință, oamenilor care s-au “lăsat inspirați” de mine. Pentru un ENFP, reușita de a-i mobiliza pe ceilalți spre a-și trăi mai viu viața reprezintă o sursă infinită de bucurie.

Pentru voi, alți ENFP dragi, sau pentru voi cei care aveți prin preajma astfel de tipologii, voi încheia postarea recomandându-vă să vă păstrați nebunia, entuziasmul, căldura sufletească și compasiunea. Tipologia aceasta este, poate, greu de disciplinat…și mai ales greu de auto-disciplinat, însă cu răbdare și înțelegere, darul profunzimii și a bucuriei de a descoperi experiențe noi pot să facă minuni pentru cei din jur. Vă multumesc pentru lectură și vă invit să urmăriți videoul detaliat despre această tipologie aici.

One thought on “ENFP”

  1. ENFP si aici.Inca jonglez cu dualitatea asta.Dar da, am acceptat si eu ca unele trasaturi oricat mi-as dori nu le pot schimba ci doar accepta si doar sa le fac si lor loc in mine.
    Foarte bun articolul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *