Pentru că tot intrăm în perioada târgului de carte de la Romexpo, mi-am propus să vă scriu despre una dintre cărțile care mi-au “nuanțat” personalitatea. “Fură ca un artist” este o carte, pătrată, cu copertă neagră, apărută la Ed. Paralela 45 și este scrisă de un om tare fain, numit Austin Kleon. Pe lângă prezentarea grafică destul de zănatică, m-a atras și subiectul…mai ales modul în care este tratat…cum să “furi”…inspirație, idei, concepte…ca un artist. Recomand cartea atât celor care au pielea tăbăcită de studiul artelor ( da, ex-Tonitza și ex-Unarte, ca mine, știți bine la ce ma refer) cât și celor care încă pășesc temători în lumea vizuală.

De fapt, nu ești altceva decât o combinație a tot ceea ce lași să intre în viața ta. Ești suma influențelor care au acționat vreodată asupra ta. Scriitorul german Goethe spunea: “Suntem modelați și cizelați de ceea ce iubim”.

Probleme precum originalitatea și creativitatea sunt tratate cu mult umor și simț practic. Este imposibil să închizi cartea fără să simți cum deja în tine se naște sau renaște un mic artist rebel. A înțelege că lucrurile s-au mai făcut înainte, a înțelege că blocarea în …valeu…inspirația…nu este benefică deloc, a explora creativitatea cu mult curaj sunt lecții pe care cartea asta le oferă de la primele pagini. Voi insera în postarea mea citate din carte, pentru că sunt cuvinte pe care autorul le-a potrivit tare bine.

Cum remarca scriitorul francez Andre Gide, “tot ce trebuie spus s-a spus deja. Dar, cum nimeni nu ascultă, totul trebuie spus din nou”.

Pentru voi, cei aflați în căutarea inspirației sau pentru cei care au nevoie de brânciul de apucat de treabă, o să menționez, pe scurt, ce idei geniale prezintă cartea, dându-le un “twist” personal. Recomand, cu căldură, să le puneți în practică. Sunt minunate!

“Găsește persoana cea mai talentată din cameră și, dacă nu ești tu aceea, du-te și stai lângă ea. Petrece-ți timpul cu persoana aceea. Încearcă să îi fii de folos.” Dacă ți se întâmplă vreodată să constați că ești cea mai talentată persoană din cameră, va fi nevoie să îți cauți o altă cameră.

  1. Colecționează idei bune! Scânteia creativității se poate aprinde și lăsându-te inspirat de ideile altora, așa că dă-ți voie să te inspiri de la alții și inspiră-te de la cei buni!
  2. Acordă timp și atenție studiului artei sau vieții oamenilor pe care îi admiri. De multe ori oamenii “model” lasă lecții valoroase pe care le putem descoperi în opera sau în povestea lor. Creează o “țesătură” de oameni care te inspiră și află ce oameni i-au inspirat pe ei. Îți vei lărgi perspectiva asupra realității și vei câștiga noi înțelegeri.
  3. Educă-te permanent! Nu înceta să înveți, să cauți, să înțelegi. Poartă cu tine un carnețel sau notează-ți în telefon gânduri interesante, replici savuroase sau lucruri noi despre care vrei să știi mai multe…și, evident, desenează.
  4. Lucrează! Traiul boem și pe norișor nu este ancorat în realitatea celor care abundă de creativitate…aflii mai multe despre tine, despre creativitatea și despre talentele tale…muncind. Scrie în fiecare zi, desenează sau colează; în scurt timp se vor vedea rezulatele.
  5. Ai curajul să creezi tu ceea ce simți că vrei să vezi sau vrei să citești. Mergi într-o galerie și vederea unui tablou prea static te face să zici…”eu l-aș fi făcut mai cu zvâc”? Fă-l! Citești o poveste și gândești…”hmmm, ce introducere lungă”? Scrie tu poveștile pe care ți-ar plăcea să le citești. Fă tu, în lume, munca pe care ai vrea să o vezi făcută, exprimă-ți individualitatea pentru a completa paleta infinită de personalități.
  6. Experimentează! Joacă-te! Îndraznește să fugi de rigiditatea computerului și modelează, sau gătește sau pictează…folosește-ți mâinile și descoperă câte pasiuni minunate poți dezvolta.
  7. Construiețte-ți propria lume! Hoinărește, dă-ți momente de respiro!
  8. Petrece timp cu oameni buni, talentați și de la care ai ce învăța.
  9. Fii selectiv, învață să renunți la ceea ce nu este necesar și înțelege că este nevoie de spațiu și libertate pentru manifestarea creativității.

Hai, la treabă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *