Articolul de astăzi este dedicat în special clienților și cursanților mei, sper însă să fie util și pentru alți iubitori de astrologie pentru care această temă este importantă. Primesc des întrebarea legată de semnificația planetelor retrograde, așadar acest articol sper să clarifice aceastp temă. Voi împărți articolul în două secțiuni (va fi un articol mai lung, așadar înarmați-vă cu răbdare!), explicând ce însemnă mișcarea retrogradă a unei planete și cum este interpretat astrologic și astronomic acest tip de mișcare și voi continua cu a detalia ce semnifică acest lucru în harta hatală și ce relevanță are dacă aveți anumite planete retrograde în energia natală.

Unul dintre motivele pentru care astrologia m-a fascinat întotdeauna este…mișcarea! Pentru că eu sunt o fire dinamică, mă atrag conceptele care evoluează și se schimbă constant. Iar astrologia este incredibilă din acest punct de vedere!

De multe ori definim, pentru a simplifica înțelegerea conceptului de mișcare retrogradă, că o planetă merge în sens invers, ca nu are mers direct…dar oare chiar așa este? Pentru curioși, mai jos aveți o explicație detaliată, să vedeți se însemnă în mod real o mișcare retrogradă. Noi simplificăm explicația pentru a face mai clară ideea felului în care se manifestă un anumit tip de energie planetară arhetipală…însă astronomic și astrologic lucrurile stau cam așa:

Astronomic, retrogradele se întâmplă pe măsură ce Pământul trece de alte planete sau alte planete trec de Pământ. La fel ca mișcarea aparentă a Soarelui prin zodie, o planetă care pare că se mișcă înapoi este o iluzie, întrucât planetele se învârt întotdeauna în jurul Soarelui în aceeași direcție. Apariția mișcării retrograde apare din cauza diferenței relative de viteză. Este ceva asemănător statului la un stop și privirii unei mașini de lângă tine ce pleacă pe neașteptate – s-ar putea să te găsești apăsând pe frâne din cauza unei senzații temporare de deplasare înapoi. În mod similar, atunci când planetele se apropie cel mai aproape de Pământ, apare mișcarea retrogradă aparentă.


Astrologic, atunci când încercăm să înțelegem sensul unei planete care se mișcă înapoi, primul lucru de remarcat este că este o întâmplare destul de rară. Marea parte a mișcării planetare este directă, deci directă devine „normală”. De cele mai multe ori, planetele se mișcă în avans sau relativ paralel cu ecliptica, despre care putem spune că este autostrada principală. Pur și simplu fiind contrar fluxului normal, mișcarea retrogradă reprezintă o excepție, sau poate chiar o provocare, pentru acest sens al normalității. Dar, deoarece planetele retrograde pleacă de pe autostrada principală, poate este mai potrivit să ne gândim la ele ca la căutători sau exploratori care călătoresc pe cărările cerului în căutarea a ceva care nu este disponibil pe autostrada principală.

Sursa:https://www.astrology.com/retrograde

Auzim des că Mercur, Venus sau altă planetă are mișcare retrogradă…uneori de câte un mare eveniment astrologic, o aliniere de retrograde…ce însemnă asta și cum ne influențează pe noi? Să luăm cazul în care nu vă știți harta natală și nu știși dacă aveți sau nu retrograde, auziți numai că este ceva retrograd acum și că ne influențează pe toți. Haideți să luăm exemplul lui Venus retrograd, că tot este acum în acest fel, până la sfârșitul lui iunie 2020. De regulă retrogradele invită la introspecție, la a explora mai profund semnificația planetei respective. Venus este legată de iubire, relaționare, moralitate, frumușete și valori. Este posibil să începem brusc să ne ciondănim cu partenerul actual, sau să ne trezim răscoliți de animtirile fostelor relații, să ne întrebăm care sunt valorile noastre cele mai profunde și cât de mult ne iubim și ne respectăm pe noi. Energia retrogradă poate să răscolească, să scoată subiecte uitate la lumină, pentru a putea fi înțelese și alchimizate eficient. De multe ori se recomandă ca pe Venus retrograd să nu începem relații noi, sau să fim precauți în ceea ce este legat relațiile de parteneriat și impulsurile legate de iubire. Eu nu sunt neapărat adepta NU-urilor impuse, e posibil ca relații începute acum să ajute la înțelegeri și integrări profunde, dacă partenerii sunt conștienți și își asumă evoluția…excelent!

Mișcarea retrogradă este un efect secundar al apropierii, probabil că orice problemă pe care o percepem în timpul retrogradelor se datorează oarecum faptului că suntem prea apropiați de cineva sau ceva pentru a putea privi obiectiv. Deci ce să facem? Să ne luăm timp, să ne distanțăm puțin și să schimbăm perspectiva…sunt acțiuni care pot fi de mare ajutor. În cele din urmă, o schimbare de perspectivă ne-ar putea oferi acces la o oportunitate pe care am fi ratat-o ​​altfel. Privite prin această lentilă, probabil că aventurile retrograde pot deveni utile – chiar transformatoare.

Sursa: https://www.astrology.com/retrograde

Pentru a simplifica temele de “joacă” ale mișcărilor retrograde în diferitele energii planetare, aici sunt câteva cuvinte cheie pe care le-am asociat, (puteți lucra cu ele sau le puteți contempla fie când energia aceasta este activată planetar cât și natal, în harta voastră personală). Mercur – Comunicare și Troc, Venus – Iubire și Moralitate, Marte – Dinamism și Sexualitate, Jupiter – Expansiunea, Sistemul de credințe și Prosperitatea, Saturn – Disciplina, Regulile și temele de neam, Uranus – Schimbările pline de zvâc și Individualitatea, Neptun – Idealismul și Spiritualitatea, Pluto – Transformarea / Reinventarea și Alchimizarea. Mai jos aveți câteva sugestii practice de a lucra cu aceste energii planetare:

Cum să folosești eficient fiecare planetă retrogradă:

Mercur retrograd: Luați legătura cu prietenii și persoanele de contact vechi, faceți backup pentru dispozitive și date, analizați-vă și clarificați-vă gândurile, îndepărtați-vă de un vechi proiect de creație sau scriere care stagnează sau un curs ce necesită prea mult studiu, unde simțiți că nu puteși progresa în înțelegerea informației. Editează-ți profilurile de social media.

Venus retrograd: Vindecați orice probleme din relații sau vindecă iubirea de sine. Recunoașteți când și dacă sunteți într-o greșită și discerneți dacă trebuie sau nu să continuați relația. Curățați fostele relații … sau reuniți-vă cu foști parteneri dacă sincronizarea este mai bună și asumată acum. Faceți pace cu o femeie importantă din viața voastră.

Marte retrograd: Aflați cum să gestionați mai eficient presiunea și conflictul. Eliberați o ranchiună, rezolvați furii și conflicte vechi. Incetiniți ritmul și nu vă grăbiți pentru a evita accidentele. Analizați-vă impulsurile sexuale și fiți precauți ce relații intime inițiați. Lucrați la practicarea răbdării. Reveniți la practicarea unui sport vechi sau la o rutină de exerciții fizice. Găsiți curajul de a vă confrunta cu cineva cu care există conflicte mocnite. Faceți pace cu un bărbat din viața voastră.

Jupiter retrograd: Încetinește asumarea riscurilor și evaluează înainte de a grăbi să experimentezi. Călătorește într-un vechi loc preferat. Alege un proiect antreprenorial abandonat și investește timp și energie în a-l finaliza și a-l face prosper. Du-te înapoi la școală, termină studiile începute sau obține o certificare.

Saturn retrograd: Restrângeți-vă planurile, regândiți-vă obiectivele și calea în carieră. Exersați autodisciplina și amânați satisfacția instantanee. Lucrați la problemele cu tatăl (lucru bun că Saturn este retrograd o dată pe an, nu?).

Uranus retrograd: Urmăriți tendințele dvs. contradictorii și asigurați-vă că nu sunteți un rebel fără o cauză. Întrebați-vă care vă este viziunea politică, studiați politica, evoluțiile științifice și evenimentele actuale, reconectați-vă la o cauză umanitară. Distingeți-vă de oamenii distructivi și perturbatori care aduc haos în lumea voastră.

Neptun retrograd: Reluați un proiect creativ, muzical sau artistic. Scufundați-vă în subconștientul dvs., faceți lucrări de vindecare și terapie, explorați credințele voastre spirituale. Meditați pentru a obține mai clară legătură cu intuiția. Atenție la negare și codepență. Identificați vampirii energetici din viața voastră.

Pluto retrograd: Explorați „partea de umbră” și conștientizați-vă în temerile vechi, tipareșe inconștiente înrădăcinate. Îndepărtați energiile toxice din lumea dvs. prin intermediul Feng Shui, curățarea spațiului, arderea salviei, detoxifierea. Protejați-vă împotriva persoanelor și a situațiilor neplăcuite. Recunoașteți locul în care sunteți intimidați sau dominați și rezolvați situația. Atenție la proiectarea propriului dvs. bagaj inconștient asupra altora. Accesați părți mistice sau îngropate din voi prin regresii în viați trecute, lucrând cu un terapeut, un psiholog sau prin hipnoterapie.

Sursa: https://astrostyle.com/learn-astrology/retrogrades/

Să trecem acum la a detalia ce semnifică energia planetelor retrograde în harta natală. Dacă nu v-ați calculat harta natală, o puteți face foarte simplu aici. Există nativi care au o planetă retrogradă, nici o planetă retrogradă, sau le au pe aproape toate retrograde. După cum le este norocul. 🙂 Sau după cum și-au ales provocările pentru viața actuală. Eu, spre exemplu (și mulți dintre cei născuți în generația mea) am toate trans-personalele retrograde…și DA, le simt energia circulând aprig în viața mea. Nu văd a avea retrograde în hartă drept ceva rău, urât și greu. De multe ori este prezentat acest subiect într-o lumină negativă, deși nu este cazul. Astrologia evoluționară prezintă o perspectivă foarte interesantă, evidențiind “nerăbdare” pe care acești nativi o au, ca o neliniște, o dorință de a explora o anumită temă înaintea altora. În perspectiva mea, parcursul celor cu multe retrograde în harta natală este unul provocator, de regulă duc vieți intense, pline de peripeții, pentru că în acest fel învață, pentru a-i putea ajuta pe ceilalți în viitor. De multe ori avem de a face cu așa zisele “suflete bătrâne”, cu arhetipul mentorului sau profesorului, a tipului de lider care a avut de înfruntat ceva balauri și de înțeles și integrat niște lecții, ca apoi să poată radia specifica înțelepciune. Energia pionierilor se află de multe ori aici, a cutezătorilor și a neînțeleșilor…pentru că, de regulă, ne este familiară energia planetară în mers direct…retrogradarea și retrogradul par niște ciudățenii. Explorați-vă energia planetară natală și vedeți dacă retrogradă este o planeta personală (Mercur, Venus, Marte), una de tranziție (Chiron – asteroidul, Jupiter, Pluto) sau una trans-personală (Saturn Uranus, Neptun). Vom simți mai profund și mai intern planetele personale, ne vom simți mai provocați în sfera personală, intimă, vom simți că suntem un pod între lumi cu activarea energiei celor de tranziție și vom simți un puternic imbold al misiunii mai înalte – pentru LUME, în cazul celor trans-personale. Cum arată povestea voastră? Ce aveți retrograd și cum ați simtit voi energia aceasta?

Retrogradările din momentul nașterii indică o persoană care trebuie să se abată de la normă din când în când. Majoritatea oamenilor au două sau trei planete retrograde în harta lor (cu Mercur, Venus sau Marte retrograd, poate exista un accent pe viața interioară, sau o persoană poate avea tendința de a percepe lucrurile foarte subiectiv în ceea ce privește semnificațiile planetare). Cu Jupiter și Saturn retrograd, o persoană se poate simți în sens opus culturii dominante a momentului sau având dorință intensă de a efectua schimbări în societate. Planetele exterioare retrograde pot însemna forțe generaționale sau interculturale în viața cuiva, ceea ce le face să se simtă oarecum în afara legăturilor cu tendințele actuale. Mai mult de trei planete retrograde reprezintă o situație relativ rară și semnifică o persoană care poate fi în mare măsură în afara lumii din jur – și puternic dedicată să-și găsească propria cale – unică – în viață.

Sursa :https://www.astrology.com/retrograde

Dacă Mercur este retrograd, invitația e să explorați zona comunicării. Poate identificați că aveți dificultăți în a vă face înțeles, dar puteși fi un minunat profesor pentru ceilalți, ajutându-i să se exprime. Sau poate aveți Venus retrograd și iubirea este câmpul de luptă și de învțtat mari lecții, însă puteți fi un mediator foarte bun, un terapeut relațional foarte bun. Sau poate este Marte retrograd și temele sexualității, furiei și impulsurilor reprezintă sursele de creștere și întelepciune. Sau poate Chiron este retrograd și suferiți de o boală sau aveți o suferință sau o rană ce vă face să învățați care sunt puterile voastre de vindecător. Dacă Uranus este retrograd puteți simți că libertatea de expresie vă este limitată sau că sunteți aspru pedepsit pentru rebeluinile tipice acestei neastâmparate planete, dar veți fi un “trezitor” al maselor și un interesant non-conformist care va crede în și va respecta libertatea, atât cea personală, cât și pe a altora. Și tot așa…vă las să explorați aceste minunate provocări!

Pe curând! 🙂

Sursa foto:

www.e-strology.com
www.universetoday.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *