Mulți dintre voi știu că de câțiva ani (5-6) studiez pe toate părțile posibile și imposibile Cheile Genelor. Deși vorbesc cu mare lejeritate despre ce descopăr acolo celor apropiați, mi-a fost tare greu să mă apuc să scriu despre învățătura asta. Poate acum justific, cât de cât, lipsa mea de implicare în activitatea pe blog. Postarea asta va avea dublu rol – pentru cei pasionați de Cheile Genelor va oferi perspectiva mea asupra cheii 23, pentru cei care nu sunt (încă) în contact cu cheile, va prezenta modul în care văd eu simplitatea.

Indiferent de sistemul astrologic în care îmi este calculată astrograma, fix pe ascendent am planeta Mercur, activată de cheia 23, linie 3. Despre Mercur o să detaliez cu altă ocazie, acum voi menționa, pe scurt, că el se ocupă de ce înseamnă comunicare, fie ea la nivel mai subtil sau nu, de călătorii, de progres, percepție și intelect. Mercur/ Hermes, este cunoscut ca mesagerul zeilor și are o energie care “nu stă locului”.

Trecând la cheia 23 și la linia 3…Linia 3 este cea care prezintă tema bucuriei, a lejerității și flexibilității…dar și a rușinii. Rușinea de a se exprima, de a experimenta, frica a fi judecat, de a fi comparat etc. Nu am linia asta de multe ori în profil, însă o am în sfere extrem de relevante, așa că rana rușinii, sub diferitele ei forme, îmi e tare cunoscută.

Ce face cheia 23 ( întâmplător și data nașterii mele)? Cheia 23 prezintă drumul de la complexitate la simplitate și chintesență. O…și cum, dar cum…îmi răsună cuvintele astea în minte. Complexitatea este una dintre umbrele cu care mă iau tare des la trântă. Reacții rapide care duc spre decizii ce ne complică viața luăm toți…zilnic. De la a cumpăra prea mult, la a mânca prea mult sau a cheltui prea mult…exemplele sunt nenumărate. Ce rezolvăm cumpărând și cheltuind mult? Absolut nimic. Cheltuirea duce la consum și ulterior la obsesia aruncării. Pe scurt, complexitatea și prea multul, din orice ar fi el, ne conduc spre anxietate, spre agitație, spre a nu ne bucura de prezent. Prea multul, fie că ne referim la mâncare, haine, informație sau atenție, creează dezechilibru. Ce ne face dezechilibrul acesta pe termen lung? Ne depărtează de cine suntem cu adevărat, ne depărtează atât de tacticos și iscusit de sinele nostru, încât uităm de noi cu desăvârșire.

Buuuun, partea neplăcută e clară, nu? E vreo sămânță a binelui? Ei bine, da, este. Rezolvarea năucirii produse de haosul complexității, este SIMPLITATEA!

Întotdeauna am făcut o asociere contemplând tema simplității…cea între viață și moarte. Când citeam despre taoism știu că una dintre idei m-a marcat profund, idee care spunea că scopul vieții este să te pregătești să mori frumos. Poate pare sumbru ( aaaa, daaa, cheia 23 face parte din inelul Vieții și Morții), însă afirmația conține muuult adevăr. De ce? Pentru că a duce o viață de calitate înseamnă și a te pregăti pentru o moarte frumoasă. Într-o societate în care fraza tipică a tinerilor este “eeeee, nu contează…lasă să mă bucur de viață acum, la ce vremuri trăim oricum nu mai prind eu vârsta bunicilor…dacă trăiesc eu 60 e biiiiiiiiiine” sau în care moartea vine după boală, în urma accidentelor sau suferințelor, gândul la o trecere lină și firească pare de domeniul SF. Bun, dar să revenim la viață și la simplitate. Pentru mine simplitatea semnifică luciditatea de a te lăsa în bucuria trăirii unei vieți de calitate. Simplitatea înseamnă a înțelege ce faci cu timpul tău, ce faci în pauzele când nu “faci” nimic, înseamnă a-ți folosi resursele și a nu acumula inutil. Simplitatea duce la seninătate, duce la acea frunte relaxată și la acel zâmbet curat și natural. Simplitatea este încredere…în sine, în viață, în ceilalți.

În varianta audio a cheii ( se pot găsi toate cele 64 chei aici) sunt prezentate două teme asupra cărora vă invit să rumegați puțin…tema timpului și a spațiului. Despre spațiu este foarte interesant de menționat că el ne poate fi aliat în a lua decizii corecte pentru noi…a lăsa pauze între acțiuni, a permite spațiului să “crească” în jurul deciziilor noastre ne poate face să luăm horătâri mult mai în acord cu sinele nostru. Iar timpul și ritmul…a depăși surzenia tipică acestui cuplu de chei, 23-43, și a asculta ritmul nostru interior, a ne permite să fim în acord cu natura noastră interioară…și la asta să rumegăm puțin.

Design the Life you want for yourself!

Be thoughtful!

Create a HANDMADE life!

E inutil să menționez ce minunăție de învățătură este cea venită pe “unda” Cheilor Genelor. Eu am ajuns să percep Cheile ca pe niște koan-uri mai elaborate și vă invit să pășiți, cu determinare, să le contemplați. Vă vor aduce, în timp, multă claritate și cunoaștere.

Pentru că harul acestei minunate chei 23 este CHINTESENȚA, voi încheia textul meu de astăzi cu ceea ce, pentru mine, semnifică esența drumului evolutiv de la complexitate la simplitate (+ un exemplu de simplitate vizuală, o lucrare de-a lui Malevich). Cred că a ne oferi liniștea, spațiul și timpul pentru auzirea “cântecului” interior ne duc, fără cotituri, spre o viață mai simplă. Cu mare curaj trebuie să ne înarmăm în a ne confrunta fricile, căci în spatele complexității de care suntem înconjurați secolul acesta…colcăie de frici. Îmi amintesc cum m-am dus ca un roboțel la cumpărături anul trecut, după ce mi-am susținut teza de doctorat. Era atât de adânc sădită convingerea că după un efort mare merit o recompensă…pffff…și de câte ori facem asta în situațiile de zi cu zi…de câte ori ne tot premiem…cu o savarină, cu o rochiță, cu o carte, cu un parfum…toate ca să umplem goluri interioare și insatisfacții. De ce oare nu pricepem că recompensa este un trai cu adevărat prosper…că aerul curat, oamenii buni, mâncarea sănătoasă, țesăturile naturale care ne alintă corpul, cunoașterea plină de înțelepciune, iubirea, comunicarea armonioasă…sunt adevăratele criterii ale vieții de calitate…

Pentru mine, mesajul acestei chei este legat de a folosi ceea ce am, de a avea curajul să spun NU atunci când simt că ofertele sau invitațiile nu sunt optime pentru mine, de a mă asculta și de a trăi viața potrivită pentru mine. Trec printr-un greoi proces de “detoxifiere generală”…de la a tria haine, la a decide ce mâncare mă hrănește și cum îmi place să îmi petrec timpul. Conștientizarea că m-am umplut de lucruri care nu ma reprezintă de fapt a fost tare dură și m-a făcut să realizez că nu îmi mai vedeam stilul personal și nu îmi mai auzeam nici “cântecul interior” pentru că totul este devenise prea complicat. Și culmea…pentru acumularea acestor inutilități am făcut maaaari sacrificii. Pentru a cumpăra toate aceste lucruri care acum mă incomodeaza am avut nevoie de bani pentru care am muncit zdravăn. Am pierdut minunate răsărituri sau apusuri pentru că munceam, sau am fost absentă în momente relevante pentru oameni dragi pentru că munceam. Nu mă înțelegeți greșit, nu am nimic împotriva muncii, ba chiar o apreciez și voi munci în continuare, am ce am cu munca realizată prostește, fără plăcere, dintr-un masochism tembel al cărui unic scop este câștigarea unor bani pe care să-i putem sparge rapid pe lucruri care să ne pseudo-panseze rănile.

Așadar, ceea ce voi aplica eu pentru a-mi menține curățenia și simplitatea…în minte, trup, suflet, casa, viață…vă recomand cu căldură și vouă. Întrebați-vă, înainte de a acționa sau de a lua decizii importante…”Dacă fac pasul acesta, viața mea se va complica sau va fi simplă și de calitate?” Puteți aplica întrebarea asta în orice context, fie că e vorba despre cumpărături, relații sau hrana potrivită.

Vă doresc să trăim mult, frumos, SIMPLU și bine!

Sursa foto:

https://www.facebook.com/classicalharmony/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *